Werkgever
Ongewenst gedrag, het komt zoveel voor. Zou dit ook in jouw bedrijf aan de orde kunnen zijn?
Ondanks de overtuiging dat ongewenst gedrag binnen het bedrijf niet voorkomt, is de realiteit vaak anders.
Agressie op de werkvloer, evenals pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie, zijn toenemende problemen. Zelfs wanneer je ervan overtuigd bent dat je werknemers altijd met alles bij je terecht kunnen, kunnen er toch zaken spelen die zorgen voor conflicten en uiteindelijk zelfs uitval van medewerkers. Als ondernemer ben je je misschien niet altijd bewust van ongewenst gedrag. Wat voor de ene persoon acceptabel is, kan voor de ander kwetsend zijn.
In de politiek wordt gesproken over een wet die bedrijven verplicht een vertrouwenspersoon aan te bieden. Op 23 mei 2023 stemde de Tweede Kamer in met dit wetsvoorstel, dat iedere werknemer recht geeft op een vertrouwenspersoon.
Onderzoek wijst uit: Dat er wel degelijk sprake is dat werknemers soms of vaker te maken hebben gehad met ongewenst gedrag op het werk.
Bron: CBS 2022
Cijfers ongewenst gedrag
Intimidatie of bedreigingen
- Totaal 11%
- Door klanten 8%
- Door collega’s 1.5%
Ongewenst seksuele aandacht
- Totaal 4%
- Door klanten 3%
- Door collega’s 1.5%
Pesten
- Totaal 4.9%
- Klanten 1.1%
- Collega’s 2.6%
Integriteitskwesties draaien om gedrag dat schadelijk is voor de organisatie
- Fraude
- Schending van regels
- Diefstal
- Niet integer gedrag
Hoe zou het voor je zijn als je al deze problemen kunt voorkomen door een externe vertrouwenspersoon aan je personeel aan te bieden?
Als vertrouwenspersoon bied ik ondersteuning aan medewerkers die melding willen doen over ongewenst gedrag. Samen met de melder kijk ik naar informele oplossingen of breng hen eventueel in contact met de juiste hulpverlenende instanties. Tevens adviseer en ondersteun ik de werkgever en leidinggevenden bij het voorkomen van ongewenste omgangsvormen.
Als vertrouwenspersoon kan ik bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur, het verlagen van ziekteverzuim en het verminderen van personeelsverloop. Ik ken gevallen van goede werknemers die hun problemen niet ter sprake brachten. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.
Door het inschakelen van een vertrouwenspersoon werk je pro-actief aan een positieve bedrijfscultuur!
Hoe ziet het pakket eruit?
- We maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek, met uitleg en de bijbehorende tarieven.
- Wanneer je de samenwerking met mij aangaat, dan kom ik langs om voorlichting te geven aan de medewerkers en leidinggevenden. Ik vertel wat ik als vertrouwenspersoon kan betekenen en hoe de werkwijze is.
- Als een medewerker een issue of een conflict heeft kan deze mij persoonlijk benaderen voor een gesprek.
- Er zullen gemiddeld 3 gesprekken plaatsvinden waarin we samen kijken wat de medewerker nodig heeft om zich veiliger of gehoord te voelen.
- Na een jaar samenwerking maak ik een kort verslag en geef ik indien gewenst advies aan de organisatie, waarbij de integriteit van de medewerkers altijd in acht zal worden genomen.
Ik ben oprecht benieuwd of je denkt dat ik iets voor je bedrijf kan betekenen.
Ik stel me graag even voor
Mijn naam is Ina van der Laan en ik ben sinds 2023 gecertificeerd Vertrouwenspersoon.
Ik heb ruim 30 jaar mijn eigen praktijk waar ik van cliënten regelmatig verhalen hoor over een verstoorde werksfeer door ongewenst gedrag. Door cliënten de ruimte en de gelegenheid te geven om er over te praten, merkte ik dat het rust gaf. De voldoening die dit mij geeft, heeft mij doen besluiten om de gecertificeerde opleiding tot vertrouwenspersoon te volgen. Inmiddels heb ik deze met succes afgerond en tevens ook de opleiding verdieping integriteit gevolgd en ben ingeschreven in het landelijke register van de LVV. (Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen)
Ik weet wat het is als kleine ondernemer om je steeds weer te moeten houden aan nieuwe regels en wetten. Maar je gunt je personeel een plezierige en veilige werkplek toch?
Ik richt me als vertrouwenspersoon op ongewenst gedrag en integriteitkwesties op de werkvloer, maar ook zeker op het voorkomen van conflicten en het creëren en behouden van een positievere bedrijfscultuur. Je kunt veel ellende voorkomen (en geld besparen!) als er op tijd wordt geschakeld. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een werknemer elke week 1 ongewenste benadering (pesten / ongewenst gedrag) ervaart, de kans op een burn-out na 3 maanden 90% is!!
Wat is nu precies een vertrouwenspersoon en waarom zou ik er een in mijn bedrijf willen?
Ik ben als vertrouwenspersoon een onafhankelijke en neutrale figuur, beschikbaar voor je medewerkers om vertrouwelijke gesprekken te voeren over kwesties zoals ongewenst gedrag, conflicten, intimidatie, pesten en discriminatie op de werkplek. Je medewerkers kunnen er op vertrouwen dat de informatie die ze met mij delen veilig is. Ik heb een beroepsgeheim en dit betekent dat ik de plicht heb om te zwijgen. Ik geef dus ook geen vertrouwelijke informatie aan de werkgever. Dit maakt dat de rol van vertrouwenspersoon essentieel is voor het behoud van een gezonde en respectvolle werkomgeving, waar elk individu zich veilig voelt om zijn of haar zorgen te delen.
Als organisatie kan je kiezen tussen een interne of externe vertrouwenspersoon.
Het inschakelen van een externe vertrouwenspersoon brengt een tal van voordelen met zich mee:
- Onafhankelijkheid: Als externe kracht ben ik volledig onafhankelijk en vrij van interne invloeden, waardoor mijn focus uitsluitend gericht is op het waarborgen van een veilige omgeving voor alle betrokkenden.
- Objectiviteit: mijn externe positie stelt me in staat om met een objectieve blik naar situaties te kijken. Dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het bieden van eerlijke adviezen.
- Vertrouwelijkheid en discretie: Als externe vertrouwenspersoon waarborg ik privacy van de medewerkers en vertrouwelijkheid van de besproken zaken, wat bijdraagt aan een cultuur van openheid en vertrouwen.
- Ruimer beschikbaarheid: Als externe vertrouwenspersoon kan ik flexibel en snel reageren op de behoeften van jouw organisatie, zonder beperkingen van interne schema’s.
- Preventie maatregelen: door proactief ondersteuning te bieden, draag ik bij aan het voorkomen van escalaties en het bevorderen van een positieve werkomgeving.
- Professionaliteit: Als LVV-gecertificeerde vertrouwenspersoon beschik ik over de nodige professionele kennis.
"Sta open voor verandering en laat je zaak groeien."
Meest gestelde vragen
Ik geef alvast antwoord op vragen die mogelijk in je opkomen
Wist je dat wanneer je elke week te maken hebt met 1 ongewenste benadering, zoals pesten of ander ongewenst gedrag), de kans op een burn-out na 3 maanden maar liefst 90% is!
vrijuit kan praten over zijn of haar zorgen, problemen of conflicten zonder bang te hoeven zijn voor represailles.