Werknemer

Als jij buikpijn krijgt van de situatie, is het de moeite waard om een vertrouwenspersoon in te schakelen!

Zie jij ook elke ochtend op tegen je werk omdat je collega je belachelijk maakt om hoe je eruitziet en iedereen meelacht? Of omdat er altijd een collega is die te dicht bij je komt wanneer hij of zij iets uitlegt, wat je irriteert?  Zou je niet gewoon willen werken op een plek waar je je veilig voelt en waar iedereen elkaar respecteert. Dan ben ik er om jou hierbij te helpen!

Hoe zou het voor je zijn als ik je kan ondersteunen bij het omgaan met ongewenst gedrag op je werk.

Denk dan aan:

  • Agressie op de werkvloer  
  • Pesten  
  • Discriminatie  
  • (Seksuele) Intimidatie  
  • Integriteitskwesties

Als vertrouwenspersoon vind ik het belangrijk om er voor je te zijn. Ik kan je ondersteunen bij het omgaan met ongewenst gedrag op de je werk.   

Omdat ik niet in dienst ben bij een organisatie, neem ik een onafhankelijke positie in.   

Hoe ziet een samenwerking met mij eruit: 

  • Je zoekt contact, dit kan telefonisch of via (privé) e-mail. Ik informeer je over mijn rol en we maken een persoonlijke afspraak om je verhaal te horen. In alle vertrouwelijkheid kun je je verhaal vertellen. Ik luister zonder oordeel.
  • Jij bepaalt waar de afspraak plaats vindt; dit kan in mijn praktijk in Lettelbert, op een neutrale locatie, zoals een restaurant of we kunnen al wandelend in de natuur het gesprek aangaan.
  • Ik creëer een veilige omgeving en luister zonder oordeel naar je verhaal. Samen verkennen we welke routes er mogelijk zijn, zowel informeel als formeel en ik  ondersteun je totdat je weer verder kunt.
  • Ik help je bij het vinden van oplossingen en bij het doorlopen van de juiste stappen om de kwestie aan te pakken. Alle informatie die je met mij deelt, is veilig bij mij. Ik heb beroepsgeheim wat  betekent dat ik de plicht heb om te zwijgen. Ik maak geen aantekeningen van onze gesprekken, er staat niks op papier. Ik geef nooit vertrouwelijke en/of individuele informatie aan de werkgever. Wel geef ik advies, voorlichting en training over ongewenste omgangsvormen en integriteit. 

Ik stel me graag even voor

Mijn naam is Ina van der Laan en ik ben sinds 2023 gecertificeerd Vertrouwenspersoon. 

Sinds 1992 heb ik een eigen praktijk in huidverzorging. Misschien vraag je je af waarom ik vertrouwenspersoon ben geworden.

Door de verhalen die ik in mijn praktijk hoor, weet ik dat er behoefte is aan een luisterend oor. Vaak word ik in vertrouwen genomen over voorvallen op de werkvloer of elders.

Ik merk dat het vaak rust geeft, omdat er naar je verhaal geluisterd wordt en dat je je hart kunt luchten over de situatie.

Toen ik hoorde dat er een wetsvoorstel zou worden aangenomen in de Tweede kamer dat iedere werknemer recht heeft op een vertrouwenspersoon, ben ik gaan onderzoeken of er een opleiding voor was. Ik wilde mijn ervaringen vanuit de praktijk ondersteunen met een formele opleiding, die ik inmiddels succesvol heb afgerond.

Ik ben nu ingeschreven bij de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV).

Ik kom graag met je in contact om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen.

Ina van der Laan

Te vaak doe je er niets mee omdat je misschien denkt dat het aan jou ligt of dat je er niet zo druk om moet maken. Als je er over wilt praten, dan ben ik er voor jou als vertrouwenspersoon om te luisteren naar je verhaal zonder oordeel.

Praten helpt

Als vertrouwenspersoon focus ik op het aanpakken van ongewenst gedrag en integriteitkwesties op de werkvloer, en ben ik ook gericht op het voorkomen van conflicten en het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur. Wist je dat je veel problemen kunnen worden voorkomen door erover te praten? Uit onderzoek blijkt dat wanneer een werknemer elke week één ongewenste benadering ervaart, zoals pesten of ander ongewenst gedrag, de kans op een burn-out na 3 maanden 90% is!

Integriteitkwesties gaan over eerlijkheid en betrouwbaarheid in alle aspecten van het werk. Op de werkvloer betekent integriteit het vermijden van frauduleus gedrag, het naleven van ethische codes met betrekking tot vertrouwelijkheid, en het handhaven van eerlijke en transparante communicatie. Kortom, het streven naar een eerlijke en respectvolle werkomgeving voor alle betrokkenen.

Waar loop jij tegenaan?

Schroom niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier. Ik hoor graag of ik wat voor je kan betekenen.

Meest gestelde vragen

Ik geef alvast antwoord op vragen die mogelijk in je opkomen

Een vertrouwenspersoon biedt ondersteuning aan jouw als werknemers die te maken hebben met problemen op het werk, zoals conflicten, pesten, discriminatie, seksuele intimidatie of andere zaken die hun welzijn beïnvloeden. Een vertrouwenspersoon biedt een vertrouwelijke en neutrale plek om deze zorgen te bespreken.

Nadat je contact hebt opgenomen met een vertrouwenspersoon, zal deze naar je verhaal luisteren, je ondersteunen en je opties uitleggen. De vertrouwenspersoon kan ook helpen bij het ontwikkelen van een plan om de kwestie aan te pakken.

Ja, de informatie die je deelt met een vertrouwenspersoon is in principe vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon heeft hebben de plicht om de privacy van de melder te respecteren, tenzij er sprake is van een direct gevaar voor de veiligheid.

Nee, een vertrouwenspersoon is geen therapeut of counselor. De vertrouwenspersoon biedt wel ondersteuning en begeleiding, maar hun rol is voornamelijk gericht op het helpen van werknemers bij het omgaan met werk gerelateerde problemen.

Een vertrouwenspersoon kan je ondersteunen bij het vinden van oplossingen, maar heeft niet altijd de autoriteit om direct problemen op te lossen. Een vertrouwenspersoon kan je helpen bij het doorlopen van de juiste stappen om de kwestie aan te pakken.

Vertrouwenspersonen zijn er voor alle medewerkers, ongeacht hun functieniveau, inclusief leidinggevenden.

Ik bied advies en begeleiding aan werknemers die zich in moeilijke situaties bevinden. Ik kan helpen bij het vinden van oplossingen en het nemen van weloverwogen beslissingen.

Ik kan je helpen bij het identificeren en aanpakken van factoren die bijdragen aan stress en burn-out. Door vroegtijdige interventie kunnen ernstige problemen worden voorkomen. 
Wist je dat wanneer je elke week te maken hebt met 1 ongewenste benadering, zoals pesten of ander ongewenst gedrag), de kans op een burn-out na 3 maanden maar liefst 90% is!

Je kunt een vertrouwenspersoon benaderen als je te maken hebt met problemen op het werk die je niet op een andere manier kunt oplossen, zoals door met je leidinggevende te praten. 

Als neutrale derde partij kan ik als vertrouwenspersoon helpen bij het oplossen van conflicten op de werkplek. Ik kan bemiddelen en help je zoeken naar constructieve oplossingen die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar zijn.

Werken kan soms emotioneel uitdagend zijn. Ik kan als emotionele steun fungeren, luisteren naar je zorgen en je helpen bij het omgaan met stress, persoonlijke problemen of professionele uitdagingen. 

Als vertrouwenspersoon bied ik een veilige en vertrouwelijke ruimte, waar je als werknemer vrijuit kunt praten over je zorgen, problemen of conflicten zonder bang te hoeven zijn voor represailles.

Ja, je kunt nog steeds andere kanalen gebruiken om je zorgen aan te kaarten, waaronder het benaderen van je leidinggevende of de HR-afdeling.

Je staat er niet alleen voor